Treceți la conținutul principal

Femei din Zătreni, la moara de la Olteț

Spitalul vechi din Ramnicu Valcea


Spitalul Vechi din Ramnicu Valcea 


      Locuitorii orasului il numesc „Spitalul Vechi” pentru a-l deosebit de Spitalul Municipal, numit Spitalul Nou, dat fiind ca este ridicat in perioada comunista si deci mai nou decat primul. Totusi putini sunt cei care cunosc cu adevarat istoria vechiului spital al orasului si importanta pe care acesta a avut-o pentru ramniceni. 


     Spitalul orasului a functionat in perioada 1853 – 1856 in casele Pietraresei, pe Calea lui Traian, ca si spital mixt avand 15 paturi.Pentru a satisface nevoile comunitatii in materie de sanatate, a fost ridicata o cladire care sa serveasca exclusiv acestei functii. Astfel, in 1890 a fost ridicata prima cladire din ansamblul cunoscut drept „Spitalul vechi”. 




Spitalul vechi in 1903 

     In 1905 a fost adaugat un nou corp ce adapostea sectia (pavilionul) de boli contagioase, iar in 1935 a inceput si constructia celorlalte corpuri.

  La finalizare, in anii 40 spitalul avea urmatoarele sectii: 
      Chirurgie 
      Maternitate 
      Medicala – generala 
      Boli de copii 

      Tot in anii 40 se puteau face consultatii pentru ochi (oftalmologie), iar spitalul avea in dotare un laborator de radiologie, un laborator de analize si o farmacie.
Complexul se afla situat in mijlocul unui parc de 1,8634 hectare.
     In fata spitalului se afla bustul „vrednicului Dr. Suciu, ridicat de oraseni„, astfel cum este precizat in „Istoricul Spitalului” manuscris intocmit de Dr. Hozoc.


Sursa http://vechiul-regat.blogspot.ro/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Mănăstirea Cozia - scurt istoric

  Mănăstirea Cozia -  pictură  Amedeo Preziosi La începutul secolului al XVIII-lea, în epoca brâncovenească, mânăstirea a trecut printr-o serie de transformări care i-au schimbat întrucâtva înfățișarea. În această perioadă s-a construit pridvorul bisericii, s-a refăcut pictura, a fost refăcută latura de nord a incintei interioare, construindu-se pe această parte cuhnia sau bucătăria brâncovenească și foișorul de nord, s-a restaurat cișmeaua de sub foișor (fântâna lui Neagoe Basarab) și au fost reconstruite casele egumenești (foișorul și încăperile boltite care adăpostesc actuala stăreție) de pe latura de sud a incintei interioare. Mănăstirea Cozia - fotograf Carol Pop de Szathmari 1869 În 1717, imediat după ocuparea Olteniei de austrieci, aceștia au demarat lucrări de fortificare a Mânăstirii Cozia. Austriecii au construit două redute, în colțurile de sud și nord ale incintei exterioare și două ziduri masive, unul la nord, de-a lungul râpei, și altul la circa 50 de metr...

Cum arăta Bulevardul Tudor Vladimirescu în 1938

  Colorizare FOST 2019 Poza originală      Bulevardul Tudor Vladimirescu era, în secolul al XVIII-lea, un drum de ţară, după o hartă austriacă din 1790-1791, apoi ,,Drumul Râmnicu-Vâlcea - malul Oltului - Goranu” pe la 1873, ,,Bulevardul Râmnicului” la 1876 şi ,,Bulevardul Tudor Vladimirescu” din 1879.