Treceți la conținutul principal

Bătrâni din Horez, Vâlcea (1928)

Gravurile lui Lancelot - Vâlcea la 1860 (partea I - De la Argeș la Cozia)

    Vâlcea la 1860 în gravurile lui Auguste Lancelot

Dieudonne Auguste Lancelot face parte din pleiada de artiști francezi din secolele XVIII – XIX care a lăsat desene, schițe, acuarele ca pârți ale unor albume de călătorie documentând Răsăritul exotic. Lucrările lui fac parte din patrimoniul european de sorginte preromantică și romantică. Ajunge înainte de anul 1860 în ținuturile românești însoțindu-l pe istoricul francez Durrnny preocupat de războiul Crimeei. Artistul descrie și vizualizează realitățile românești în relatarea sa De Paris a Bucarest, publicată în „Tour de Monde", apărut în 1865 la Paris.

        Profitând de invitația prințului Brâncoveanu, care s-a dovedit a fi mare filantrop, ctitor și reparator de biserici, Lancelot pornește spre Oltenia. Deși bogat în peripeții, drumul de la Curtea de Argeș spre Cozia, prin Jiblea îl impresionează.

Masa lui Traian

      Natură țării noastre îl încânta și, că să o prezinte cât mai explicit, folosește expresii din care se poate deduce  că a îndrăgit-o cu adevărat: «Ceea ce dă  un caracter sublim peisajelor din acest ținut și la această regiune, e faptul că nimic nu te distrage de la contemplarea naturii. . . . Pe tot întinsul țării desfășurat înaintea noastră, cât ochiul poate vedea și urechea auzi, nici un zgomot, nici o așezare, nu amintesc de ceea ce înțelegem noi prin civilizație și traiul obișnuit din zilele noastre.»

Sosirea la Cozia

        Inteligent, tânăr, educat, tânărul francez  s-a dovedit foarte interesat de tot ce vede, relatând  într-un stil curgător, bogat în imagini, uneori cu multă simpatie toate evenimentele trăite.

        Suntem alături de el tot timpul călătoriei, ne minunăm de claritatea viziunii sale, asistăm la scene comice, la întâmplări neplăcute, dar primite cu bonomie și humor, și, la tot pasul, trebuie să mărturisim că ceea ce ni se prezintă este cu adevărat românesc.

                                                  Mănăstirea Cozia

       Mândra Mănăstirea Cozia îi pare că are de o mină inospitalieră. ,,La zgomotul răului totdeauna mânios, la singurătatea și sălbăticia peisajului de munte, se adaugă această notă sinistră pentru a mări neplăcerea călătorilor’’, relatează Lancelot.

Mănăstirea Cozia (interior)

         După o scurtă vizită la masă lui Traian, acompaniat de un călugăr «mândru de naționalitatea sa și posedând un respect admirabil al tradițiilor, povestind cu multe digresiuni istorice și cu citate de la Dosoftei, mitropolitul Moldovei», Lancelot pornește spre Râmnic. Cu această ocazie ne vorbește de aurul și de sarea din munții noștri și despre măreția acestora. 
















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mutarea Casei Memoriale Anton Pann (1982)

MUTAREA CASEI MEMORIALE ANTON PANN (1982)         În luna noiembrie a anului 1982, inginerul Eugeniu Iordăchescu salvează casa (propusă pentru demolare și apoi refacerea ei ,,cărămidă cu cărămidă la loc”) printr-o operațiune de translare (la rugămintea scriitorului Dinu Săraru). Utilizând șine de cale ferată, trolii electrice și un sistem de ridicare a întregii construcții, inginerul Iordăchescu coordonează mutarea casei pe o distanță de circa 37 m. Casa „a parcurs” drumul în pantă de 4 grade în 5 ore și 40 minute cu o viteză de 6,8 m/h (în timpul translării directorul Muzeului Județean Vâlcea a stat în interiorul casei). Operațiunea a fost chiar transmisă în direct de Televiziunea Națională. Translarea a fost o reușită, astfel că azi ne bucurăm de acest muzeu memorial într-o casă tradițională de secol al XVIII-lea.   Pentru mai multe amănunte citiți Istoria Casei Memoriale „Anton Pann”  , de Prof. dr.  Florin Epure, Curierul de Râmnic , 12 august 2013. (apăsați link-ul) 

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Bătrâni din Horez, Vâlcea (1928)

       În imagine sunt doi bătrâni într-o zi de târg. Bărbatul, care se sprijină în toiag, este îmbrăcat cu ițari de dimie și cămașă lungă până la genuchi peste care poartă vestă groasă din postav. Este încălțat cu opinci și pe cap, poartă peste plete, pălărie. Femeia este îmbrăcată în port specific zonei cu cămașă cu poale bogat decorată la fel ca și catrințele, cu ilic brodat cu fir metalic. Pe cap are "testemel cu bibiluri" - colțișori croșetați sau realizați din mărgele de sticlă colorată. Este încălțată cu pantofi de piele cu baretă. Foto Nicolae Ionescu Sursa Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"