Treceți la conținutul principal

Femei din Zătreni, la moara de la Olteț

Gravurile lui Lancelot - Vâlcea la 1860 (partea I - De la Argeș la Cozia)

    Vâlcea la 1860 în gravurile lui Auguste Lancelot

Dieudonne Auguste Lancelot face parte din pleiada de artiști francezi din secolele XVIII – XIX care a lăsat desene, schițe, acuarele ca pârți ale unor albume de călătorie documentând Răsăritul exotic. Lucrările lui fac parte din patrimoniul european de sorginte preromantică și romantică. Ajunge înainte de anul 1860 în ținuturile românești însoțindu-l pe istoricul francez Durrnny preocupat de războiul Crimeei. Artistul descrie și vizualizează realitățile românești în relatarea sa De Paris a Bucarest, publicată în „Tour de Monde", apărut în 1865 la Paris.

        Profitând de invitația prințului Brâncoveanu, care s-a dovedit a fi mare filantrop, ctitor și reparator de biserici, Lancelot pornește spre Oltenia. Deși bogat în peripeții, drumul de la Curtea de Argeș spre Cozia, prin Jiblea îl impresionează.

Masa lui Traian

      Natură țării noastre îl încânta și, că să o prezinte cât mai explicit, folosește expresii din care se poate deduce  că a îndrăgit-o cu adevărat: «Ceea ce dă  un caracter sublim peisajelor din acest ținut și la această regiune, e faptul că nimic nu te distrage de la contemplarea naturii. . . . Pe tot întinsul țării desfășurat înaintea noastră, cât ochiul poate vedea și urechea auzi, nici un zgomot, nici o așezare, nu amintesc de ceea ce înțelegem noi prin civilizație și traiul obișnuit din zilele noastre.»

Sosirea la Cozia

        Inteligent, tânăr, educat, tânărul francez  s-a dovedit foarte interesat de tot ce vede, relatând  într-un stil curgător, bogat în imagini, uneori cu multă simpatie toate evenimentele trăite.

        Suntem alături de el tot timpul călătoriei, ne minunăm de claritatea viziunii sale, asistăm la scene comice, la întâmplări neplăcute, dar primite cu bonomie și humor, și, la tot pasul, trebuie să mărturisim că ceea ce ni se prezintă este cu adevărat românesc.

                                                  Mănăstirea Cozia

       Mândra Mănăstirea Cozia îi pare că are de o mină inospitalieră. ,,La zgomotul răului totdeauna mânios, la singurătatea și sălbăticia peisajului de munte, se adaugă această notă sinistră pentru a mări neplăcerea călătorilor’’, relatează Lancelot.

Mănăstirea Cozia (interior)

         După o scurtă vizită la masă lui Traian, acompaniat de un călugăr «mândru de naționalitatea sa și posedând un respect admirabil al tradițiilor, povestind cu multe digresiuni istorice și cu citate de la Dosoftei, mitropolitul Moldovei», Lancelot pornește spre Râmnic. Cu această ocazie ne vorbește de aurul și de sarea din munții noștri și despre măreția acestora. 
















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Mănăstirea Cozia - scurt istoric

  Mănăstirea Cozia -  pictură  Amedeo Preziosi La începutul secolului al XVIII-lea, în epoca brâncovenească, mânăstirea a trecut printr-o serie de transformări care i-au schimbat întrucâtva înfățișarea. În această perioadă s-a construit pridvorul bisericii, s-a refăcut pictura, a fost refăcută latura de nord a incintei interioare, construindu-se pe această parte cuhnia sau bucătăria brâncovenească și foișorul de nord, s-a restaurat cișmeaua de sub foișor (fântâna lui Neagoe Basarab) și au fost reconstruite casele egumenești (foișorul și încăperile boltite care adăpostesc actuala stăreție) de pe latura de sud a incintei interioare. Mănăstirea Cozia - fotograf Carol Pop de Szathmari 1869 În 1717, imediat după ocuparea Olteniei de austrieci, aceștia au demarat lucrări de fortificare a Mânăstirii Cozia. Austriecii au construit două redute, în colțurile de sud și nord ale incintei exterioare și două ziduri masive, unul la nord, de-a lungul râpei, și altul la circa 50 de metr...

Cum arăta Bulevardul Tudor Vladimirescu în 1938

  Colorizare FOST 2019 Poza originală      Bulevardul Tudor Vladimirescu era, în secolul al XVIII-lea, un drum de ţară, după o hartă austriacă din 1790-1791, apoi ,,Drumul Râmnicu-Vâlcea - malul Oltului - Goranu” pe la 1873, ,,Bulevardul Râmnicului” la 1876 şi ,,Bulevardul Tudor Vladimirescu” din 1879.