Treceți la conținutul principal

Bătrâni din Horez, Vâlcea (1928)

Vâlcea la 1860 în gravurile lui Auguste Lancelot - partea a II-a

    Continuăm călătoria prin Vâlcea anului 1860, alături de pictorul francez Dieudonne Auguste Lancelot, care a imortalizat locurile vizitate atât în gravuri cât și în cuvinte - povestirea sa având un farmec aparte, în care se îmbină descrierea cu numeroase considerații și impresii personale (am încercat să păstrez parfumul vorbirii de acum 150 de ani).   
  Râmnicul are case pretențioase, alături de colibe din lemn, «comune orașelor românești». Odată mai mult călătorul francez simte lupta dintre vechile tradiții și ideile moderne, care «ne îndeamnă să ne îndreptăm spre  capătul cel mai rău al progresului: strălucitorul, înaintea convenabilului; luxul, înaintea ordinei»
   Regiunea dealurilor, cu liniile lor armonioase, cu vegetația  splendidă, cu vii și pomii fructiferi, îi încântă. Se oprește mai întâi la Mănăstirea Dintr-un Lemn, o biserică modestă, în mijlocul unui cimitir, plin de cruci sculptate și zugrăvite. 


  Mănăstirea Dintr-un Lemn

Cimitirul Mănăstirii Dintr-un Lemn

     De aici merge la Surpatele, unde călugărițele, meștere în pregătirea dulcegilor, îi fac un întreg curs despre ele. Iar țăranii văzuți în colibele sărăcăcioase, îi dau pretextul să ne prezinte părerea sa despre aceștia, probabil atras de temperarnentul, însușirile fizice, pasiunile puternice ale românilor, la fel ca pe mulți alți  romantici ai secolului al XIX-lea. 


Mănăstirea Surpatele

      Pe lângă interesul pentru locuitorii satelor românești, predispozițiile romantice îl mai fac atent și la credințele populare, superstițiile, obiceiurile românilor, de care se ocupă pe larg în paginile următoare.
      Hurezi este o etapă importantă a drumului. Ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu, prin frumusețea și bogăția ei, îl reține mai multă vreme pe călător. Că musafir al prințului el este găzduit chiar în apartamentele private și este tratat cu aceleași onoruri și ceremonial că și acesta. Pictor el însuși, Lancelot se interesează mult de un călugăr zugrav și de meșteșugul acestuia în a picta bisericile și de a prezentat atât de multe detalii. 

Mănăstirea Hurezi

Egumenul Mănăstirii Hurezi

  Mai multe amănunte din paginile următoare, sunt dedicate descrierii  Cheilor Bistriței și a frumuseților naturii înconjurătoare Mănăstirii Bistrița. Vorbind de Bistrița, el redevine artist, admirând arhitectură acestei mânăstiri, dar și pictura ce înfățișează mai mulți domnitori  Vizitează apoi Arnota, Polovraci, după care se îndreaptă spre Târgu Jiu. 


Mănăstirea Bistrița

Cheile Bistriței

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mutarea Casei Memoriale Anton Pann (1982)

MUTAREA CASEI MEMORIALE ANTON PANN (1982)         În luna noiembrie a anului 1982, inginerul Eugeniu Iordăchescu salvează casa (propusă pentru demolare și apoi refacerea ei ,,cărămidă cu cărămidă la loc”) printr-o operațiune de translare (la rugămintea scriitorului Dinu Săraru). Utilizând șine de cale ferată, trolii electrice și un sistem de ridicare a întregii construcții, inginerul Iordăchescu coordonează mutarea casei pe o distanță de circa 37 m. Casa „a parcurs” drumul în pantă de 4 grade în 5 ore și 40 minute cu o viteză de 6,8 m/h (în timpul translării directorul Muzeului Județean Vâlcea a stat în interiorul casei). Operațiunea a fost chiar transmisă în direct de Televiziunea Națională. Translarea a fost o reușită, astfel că azi ne bucurăm de acest muzeu memorial într-o casă tradițională de secol al XVIII-lea.   Pentru mai multe amănunte citiți Istoria Casei Memoriale „Anton Pann”  , de Prof. dr.  Florin Epure, Curierul de Râmnic , 12 august 2013. (apăsați link-ul) 

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Bătrâni din Horez, Vâlcea (1928)

       În imagine sunt doi bătrâni într-o zi de târg. Bărbatul, care se sprijină în toiag, este îmbrăcat cu ițari de dimie și cămașă lungă până la genuchi peste care poartă vestă groasă din postav. Este încălțat cu opinci și pe cap, poartă peste plete, pălărie. Femeia este îmbrăcată în port specific zonei cu cămașă cu poale bogat decorată la fel ca și catrințele, cu ilic brodat cu fir metalic. Pe cap are "testemel cu bibiluri" - colțișori croșetați sau realizați din mărgele de sticlă colorată. Este încălțată cu pantofi de piele cu baretă. Foto Nicolae Ionescu Sursa Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"