Treceți la conținutul principal

Femei din Zătreni, la moara de la Olteț

Judecătoria Râmnicu Vâlcea


Clădirea Judecătoriei Râmnicu Vâlcea este monument de arhitectură înscris în Lista Monumentelor Istorice din anul 2004. Iniţial a fost destinată ca sediu pentru Palatul Administrativ-Financiar.



Imobilul a fost construit între anii 1906-1907 de ing. Henri Sousskind şi de antreprenorul ing. Balasan. Palatul a fost construit pe locul caselor doamnei Stăncuţa Meculescu, unde funcţiona şcoala primară de fete, pentru o chirie de 50 de galbeni pe an.



Judecătoria Râmnicu Vâlcea îşi are originile în judecătoria judeţului, înfiinţată în 1831, conform prevederilor Regulamentului Organic, ca instanţă „la întâia cercetare”. În 1879 se înfiinţează ocoalele judecătoreşti rurale, urbane şi mixte. În fiecare ocol, inclusiv în Râmnicu Vâlcea, s-a înfiinţat o judecătorie mixtă de ocol.

Din 1908, acestea au devenit judecătorii mixte, iar din 1938 „judecătorii de pace mixte”, pentru ca în 1944 să fie desfiinţate. După 1947, Judecătoria Râmnicu Vâlcea redevine instanţă a oraşului şi, în 1963, i se alocă spaţiu în fostul Palat Administrativ-Financiar, când parterul şi subsolul imobilului au fost transmise în administrare Ministerului Justiţiei.




Din 1968, tot aici a funcţionat şi Tribunalul Vâlcea, după ce Ministerul Justiţiei a primit şi etajul. În anul 2000, Tribunalul Vâlcea a revenit în clădirea Palatului de Justiţie, iar întregul imobil a rămas cu destinaţia exclusivă de Judecătorie a Municipiului Râmnicu Vâlcea.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Mănăstirea Cozia - scurt istoric

  Mănăstirea Cozia -  pictură  Amedeo Preziosi La începutul secolului al XVIII-lea, în epoca brâncovenească, mânăstirea a trecut printr-o serie de transformări care i-au schimbat întrucâtva înfățișarea. În această perioadă s-a construit pridvorul bisericii, s-a refăcut pictura, a fost refăcută latura de nord a incintei interioare, construindu-se pe această parte cuhnia sau bucătăria brâncovenească și foișorul de nord, s-a restaurat cișmeaua de sub foișor (fântâna lui Neagoe Basarab) și au fost reconstruite casele egumenești (foișorul și încăperile boltite care adăpostesc actuala stăreție) de pe latura de sud a incintei interioare. Mănăstirea Cozia - fotograf Carol Pop de Szathmari 1869 În 1717, imediat după ocuparea Olteniei de austrieci, aceștia au demarat lucrări de fortificare a Mânăstirii Cozia. Austriecii au construit două redute, în colțurile de sud și nord ale incintei exterioare și două ziduri masive, unul la nord, de-a lungul râpei, și altul la circa 50 de metr...

Cum arăta Bulevardul Tudor Vladimirescu în 1938

  Colorizare FOST 2019 Poza originală      Bulevardul Tudor Vladimirescu era, în secolul al XVIII-lea, un drum de ţară, după o hartă austriacă din 1790-1791, apoi ,,Drumul Râmnicu-Vâlcea - malul Oltului - Goranu” pe la 1873, ,,Bulevardul Râmnicului” la 1876 şi ,,Bulevardul Tudor Vladimirescu” din 1879.