Treceți la conținutul principal

Bătrâni din Horez, Vâlcea (1928)

,,Marele Magazin General Fraţii Arsenie” Râmnicu Vâlcea

În perioada interbelică, negustori cu faimă în oraşul Râmnicu-Vâlcea au avut magazine diverse, restaurante, băcănii, librării, cofetării şi cafenele în centrul oraşului. Printre magazine cele mai cunoscute era  ,,Marele Magazin General Fraţii Arsenie" (pe Terasă), proprietari fraţii Arsenie.


     Fraţii Arsenie fiind negustori pricepuţi, din magazinul lor ,,Marele Magazin General Fraţii Arsenie” cumpărau cei mai mulţi orăşeni. Situat pe Terasă, acest magazin avea tot felul de mărfuri aduse de proprietarii magazinului de la producători din ţară şi din străinătate: stofe – gabardin – manufactură indiană, şifon american, stambă, caşmir, bumbac, mantale de ploaie, încălţăminte şi haine de adulţi şi copii, mantouri elegante ultimele creaţii de la Au-Bon-Gout, mobilă de fier şi lemn, garnituri complete şi separate, pentru familii, vile şi hoteluri, gaz-solid, automobile de persoane, taximetre, autocamioane toate mărcile: Fiat, Lancia, Citroen, Lincoln, Mercedez-Benz, Chevrolet, Ford-Chrysler, Renault, Rolls Royce Nash, cauciucuri Michelin, accesorii, benzină, uleiuri, revolvere şi carabine Steyer, biciclete de la renumita fabrica Steyer, camere şi anvelope, cărţi, dulciuri. Magazinul avea telefon pentru informaţii şi comenzi de articole şi vindea şi în rate. În pragul deschiderii anului şcolar, magazinul ieftinea cărţile şi rechizitele cu 15%. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi a Sfintelor Paşti, magazinul promova aceeaşi politică de ieftinire a produselor. Politica magazinului era ieftinirea traiului, vânzând mult cu profit mic. Preţurile magazinului erau accesibile majorităţii categoriilor de orăşeni.

Foto  Photo Historia

Text  Județul Vâlcea în perioada 1920 - 1940 (http://www.istorielocala.ro/index.php)


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mutarea Casei Memoriale Anton Pann (1982)

MUTAREA CASEI MEMORIALE ANTON PANN (1982)         În luna noiembrie a anului 1982, inginerul Eugeniu Iordăchescu salvează casa (propusă pentru demolare și apoi refacerea ei ,,cărămidă cu cărămidă la loc”) printr-o operațiune de translare (la rugămintea scriitorului Dinu Săraru). Utilizând șine de cale ferată, trolii electrice și un sistem de ridicare a întregii construcții, inginerul Iordăchescu coordonează mutarea casei pe o distanță de circa 37 m. Casa „a parcurs” drumul în pantă de 4 grade în 5 ore și 40 minute cu o viteză de 6,8 m/h (în timpul translării directorul Muzeului Județean Vâlcea a stat în interiorul casei). Operațiunea a fost chiar transmisă în direct de Televiziunea Națională. Translarea a fost o reușită, astfel că azi ne bucurăm de acest muzeu memorial într-o casă tradițională de secol al XVIII-lea.   Pentru mai multe amănunte citiți Istoria Casei Memoriale „Anton Pann”  , de Prof. dr.  Florin Epure, Curierul de Râmnic , 12 august 2013. (apăsați link-ul) 

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Bătrâni din Horez, Vâlcea (1928)

       În imagine sunt doi bătrâni într-o zi de târg. Bărbatul, care se sprijină în toiag, este îmbrăcat cu ițari de dimie și cămașă lungă până la genuchi peste care poartă vestă groasă din postav. Este încălțat cu opinci și pe cap, poartă peste plete, pălărie. Femeia este îmbrăcată în port specific zonei cu cămașă cu poale bogat decorată la fel ca și catrințele, cu ilic brodat cu fir metalic. Pe cap are "testemel cu bibiluri" - colțișori croșetați sau realizați din mărgele de sticlă colorată. Este încălțată cu pantofi de piele cu baretă. Foto Nicolae Ionescu Sursa Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"