Treceți la conținutul principal

Bătrâni din Horez, Vâlcea (1928)

BĂILE OLĂNEŞTI ACUM UN SECOL

  Fragmente din  Prin Vâlcea pitorească – călăuză pentru auto-turism și excursiuni (1924)



BĂILE OLĂNEȘTI

       Tot drumul, dela Râmnicu-Vâlcea până când ne oprim în fața băilor, mergem în vecinătatea râului Olănești. Valea sa, spre Râmnicu-Vâlcea deschisă și dreaptă, se strâmtează și devine tot mai întortocheată, pe măsură ce înaintăm în susul ei. Iar dela Olănești înainte, nu mai e un râu, ci un torent sălbatec care numai cu multă trudă și îndârjire, poate să se strecoare printre piedicile ce i le pune muntele în drum.  

     

    Olăneștii sunt așezați, par'câ ghemuiți între dealuri păduroase și apropiate, prăpăstioase și înalte, cari strâng din toate pârțile. La poalele acestor dealuri, pe văile pitorești săpate de șuvoaiele de apă, curg numeroase isvoare de ape variate: ioduroase, fieruginoase, sulfuroase, cari se întrebuințează pentru băi, altele pentru băut, după, compoziția lor.




      Din Olănești se pot face excursiuni foarte frumoase si anume: Cheia, Tisa, M-rea Frăsinet, prin satul Comanca-Pietrișul. Se poate merge peste deal până la Călimănești. De asemenea sunt munții Olăneștilor și alții, foarte frumoși și interesanți. Stabilimentul băilor, hotelurile, vilele, restaurantele au instalațiile cele mai moderne.

    Se proectează construirea unei linii de cale ferată, care să lege Olăneștii cu Vâlcea, ceia ce ar ridica foarte mult această valoroasă localitate.




Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Mutarea Casei Memoriale Anton Pann (1982)

MUTAREA CASEI MEMORIALE ANTON PANN (1982)         În luna noiembrie a anului 1982, inginerul Eugeniu Iordăchescu salvează casa (propusă pentru demolare și apoi refacerea ei ,,cărămidă cu cărămidă la loc”) printr-o operațiune de translare (la rugămintea scriitorului Dinu Săraru). Utilizând șine de cale ferată, trolii electrice și un sistem de ridicare a întregii construcții, inginerul Iordăchescu coordonează mutarea casei pe o distanță de circa 37 m. Casa „a parcurs” drumul în pantă de 4 grade în 5 ore și 40 minute cu o viteză de 6,8 m/h (în timpul translării directorul Muzeului Județean Vâlcea a stat în interiorul casei). Operațiunea a fost chiar transmisă în direct de Televiziunea Națională. Translarea a fost o reușită, astfel că azi ne bucurăm de acest muzeu memorial într-o casă tradițională de secol al XVIII-lea.   Pentru mai multe amănunte citiți Istoria Casei Memoriale „Anton Pann”  , de Prof. dr.  Florin Epure, Curierul de Râmnic , 12 august 2013. (apăsați link-ul) 

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Bătrâni din Horez, Vâlcea (1928)

       În imagine sunt doi bătrâni într-o zi de târg. Bărbatul, care se sprijină în toiag, este îmbrăcat cu ițari de dimie și cămașă lungă până la genuchi peste care poartă vestă groasă din postav. Este încălțat cu opinci și pe cap, poartă peste plete, pălărie. Femeia este îmbrăcată în port specific zonei cu cămașă cu poale bogat decorată la fel ca și catrințele, cu ilic brodat cu fir metalic. Pe cap are "testemel cu bibiluri" - colțișori croșetați sau realizați din mărgele de sticlă colorată. Este încălțată cu pantofi de piele cu baretă. Foto Nicolae Ionescu Sursa Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"