Treceți la conținutul principal

Femei din Zătreni, la moara de la Olteț

Antonio Copetti (1871-1942), un italian la Râmnic (Partea a II-a)

        

Antonio Copetti (1871-1942), un italian la Râmnic

(Partea a II-a)

 

de prof. dr. Florin EPURE,

Directorul Direcţiei pentru Cultură Vâlcea


       În anul 1910 antreprenorul Copetti ridică în piaţa centrală două rânduri de prăvălii şi construieşte o casă pentru preceptor, “pe platforma bâlciului de lângă oraş”.

Antreprenorul Copetti va executa lucrări de construcţie la casele Bărăţiei catolice din Râmnic. Părintele benedictin Lucius Fetz, care a activat în calitate de secretar particular al lui Arhiepiscopul dr. Raymund Netzhammer, profesor şi spiritual la Seminarul Arhiepiscopal “Sfântul Duh” din Bucureşti (“Secretarul meu”, 1933), face o vizită în Râmnic la 7 noiembrie 1907. Participă la preluarea noilor clădiri ale parohiei: “O casă veche – spune el – ce aparţinea Bărăţiei, care se afla la cea mai importantă intersecţie de drumuri din oraş, a trebuit să fie demolată. Constructorul Copetti a depăşit suma iniţială de 42.000 lei, cu 8.000 lei. Pentru a i se achita această sumă, Netzhammer s-a împrumutat de la Casa de bani a preoţilor. Noua clădire a fost împărţită, încât, la parter, să poată funţiona un mare spaţiu commercial, iar etajul să găzduiască camere de locuit” (R. Netzhammer, “Episcop în România”, Bucureşti, 2005).


Colegiul Naţional Alexandru Lahovari, monument istoric, aflat pe strada Calea lui Traian, a fost finalizat în martie 1911. Noua clădire lucrată în stil naţional din brâie de cărămidă alternând cu piatră cioplită îmbină armonios vechiul stil românesc cu tehnica de construcție a timpului. Copetti lucrează, la acest edificiu, alături de arhitectul şef N. Ghica Budeşti şi de arhitectul Alexandru Referendaru, conducătorul lucrărilor. 


Add caption

Pentru că nu se puteau efectua modificări importante la vechea clădire a Seminarului Teologic, începând cu 1913, Antonio Copetti ridică o nouă clădire pe terenul Episcopiei, în vechea stradă Carol I. Lucrările de construcţie s-au terminat în 1914 pentru aripa de pe strada Carol I, şi 1922 pentru aripa paralelă cu strada Capelei.

        După război se simte nevoia de cadre în învăţământ şi de aceea la 1 septembrie 1919, gimnaziul din Rmâmnicu Vâlcea, ca şi altele din ţară, este transformat din nou în liceu. Transformarea gimnaziului clasic „Alexandru Lahovari” în liceu împlinea o dorinţă arzătoare a vâlcenilor. Acum se măreşte şi numărul claselor de la 8 la 12. Din lipsă de spaţiu şcolar, cursurile se fac pe jumătăţi de zile. De aceea se punea problema întregirii localului existent cu încă o aripă. După lungi chibzuieli, Ministerul aprobă, în 1921, devizul întocmit de arhitectul Anton Copetti în valoare de 49.010 lei. Lucrarea însă înaintează greu din lipsă de materiale şi mână de lucru, totuşi ea va fi terminată





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Mănăstirea Cozia - scurt istoric

  Mănăstirea Cozia -  pictură  Amedeo Preziosi La începutul secolului al XVIII-lea, în epoca brâncovenească, mânăstirea a trecut printr-o serie de transformări care i-au schimbat întrucâtva înfățișarea. În această perioadă s-a construit pridvorul bisericii, s-a refăcut pictura, a fost refăcută latura de nord a incintei interioare, construindu-se pe această parte cuhnia sau bucătăria brâncovenească și foișorul de nord, s-a restaurat cișmeaua de sub foișor (fântâna lui Neagoe Basarab) și au fost reconstruite casele egumenești (foișorul și încăperile boltite care adăpostesc actuala stăreție) de pe latura de sud a incintei interioare. Mănăstirea Cozia - fotograf Carol Pop de Szathmari 1869 În 1717, imediat după ocuparea Olteniei de austrieci, aceștia au demarat lucrări de fortificare a Mânăstirii Cozia. Austriecii au construit două redute, în colțurile de sud și nord ale incintei exterioare și două ziduri masive, unul la nord, de-a lungul râpei, și altul la circa 50 de metr...

Cum arăta Bulevardul Tudor Vladimirescu în 1938

  Colorizare FOST 2019 Poza originală      Bulevardul Tudor Vladimirescu era, în secolul al XVIII-lea, un drum de ţară, după o hartă austriacă din 1790-1791, apoi ,,Drumul Râmnicu-Vâlcea - malul Oltului - Goranu” pe la 1873, ,,Bulevardul Râmnicului” la 1876 şi ,,Bulevardul Tudor Vladimirescu” din 1879.