Treceți la conținutul principal

Femei din Zătreni, la moara de la Olteț

Călătorie pe Valea Oltului în 1924


  Fragmente din  Prin Vâlcea pitorească – călăuză pentru auto-turism și excursiuni (1924)

Mănăstirea Cozia (pictură  Amedeo Preziosi)

,,Urmăm șoseaua, dupe ce trecem  de  pavilionul  de cura  de la Căciulata, ajungem la M-rea Cozia, un km.  și jumătate depărtare de  parc.  Aceasta mănăstire  e veche, de mai bine de cinci veacuri, clădita de Domnitorul Mircea cel Bătrân. Așezarea sa, chiar pe malul Oltului, cu temelia neclintită pornind chiar din albia râului, a inspirat pe mulți poeți, a căror versuri sau proza iți vin în minte când privești acest sfânt și vechi  locaș.

     
Mănăstirea Cozia


O legendă, în  care poate că se ascunde ceva adevăr, spune ca sub  lespezile  ce  podesc  biserica,  pleacă o  hrubă, un gang subteran, pe sub Olt, până pe malul celălalt, care gang, ajuta Domnitorului să fugă când era încolțit  de  dușmani.

Cozia e pe partea dreapta a șoselei. Pe stânga, chiar în dreptul mânăstirii, este un mic paraclis, clădit de Petru Cercel. Ambele biserici se pot vizita oricând. Dumineca și sărbătorile la Cozia e slujbă.

Drumul scoboară binișor, venind aproape  la  nivel cu Oltul. Pe malul celălalt al apei, dela calea, ferata până  sub munte,  se   întinde  un   petec  de  câmp  neted.


Valea Oltului - Bivolari


Local se   numește  Bivolari. Aci s-au descoperit urmele, distruse de vreme și de   oameni, a unor therme (băi) Romane cu ape termale. Acum nu mai sunt decât gropi căptușite cu piatră, cari nu se văd decât dacă ești acolo. De-acum intrăm în Defileul Oltului, unul din cele mai frumoase din țară. Trecem pe un mic podeț de piatră, o apă ce vine din stânga, din munte.


Vedere pe Valea Oltului


Călimănești - Peștera lui Traian

           Pe malul drept al pârâului e o pajiște verde, în mijlocul căreia de-abia se mai țin în picioare niște ziduri ruinate. Sunt ruinele unui vechi han de poșta, la care se schimbau caii diligențelor și pe cari văzându-le, te fac să te gândești la vremurile când liniștea naturii nu era sfâșiată de zgomotul motoarelor de automobile, sau de gâfâielile locomotivelor, când doar zurgălăii își risipeau în pulbere nevăzută de argint, sunetul lor tineresc, printre stâncile aspre, printre copacii liniștiți, sau peste undele îngăduitoare.



Masa lui Traian

Pe malul opus celui pe care e șoseaua, trece calea ferată spre Sibiu. Puțin dupe ce am trecut de ruinele hanului, dupe ce am scoborât din nou, vedem pe acea parte un bloc masiv de stâncă, cu o cruce de piatră în vârf, este vechea și legendara Masa lui Traian și în fată o mică peșteră. Tot pe partea drumului de fer, se zăresc curând după Masa lui Traian, printre desișul verde, frumoasa Mânăstire Turnu, clădită pe la 1666 de către Mitropolitul Varlam. Este singura Biserică din țară, așezată la etaj''.


Mânăstirea Turnu









 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Mănăstirea Cozia - scurt istoric

  Mănăstirea Cozia -  pictură  Amedeo Preziosi La începutul secolului al XVIII-lea, în epoca brâncovenească, mânăstirea a trecut printr-o serie de transformări care i-au schimbat întrucâtva înfățișarea. În această perioadă s-a construit pridvorul bisericii, s-a refăcut pictura, a fost refăcută latura de nord a incintei interioare, construindu-se pe această parte cuhnia sau bucătăria brâncovenească și foișorul de nord, s-a restaurat cișmeaua de sub foișor (fântâna lui Neagoe Basarab) și au fost reconstruite casele egumenești (foișorul și încăperile boltite care adăpostesc actuala stăreție) de pe latura de sud a incintei interioare. Mănăstirea Cozia - fotograf Carol Pop de Szathmari 1869 În 1717, imediat după ocuparea Olteniei de austrieci, aceștia au demarat lucrări de fortificare a Mânăstirii Cozia. Austriecii au construit două redute, în colțurile de sud și nord ale incintei exterioare și două ziduri masive, unul la nord, de-a lungul râpei, și altul la circa 50 de metr...

Cum arăta Bulevardul Tudor Vladimirescu în 1938

  Colorizare FOST 2019 Poza originală      Bulevardul Tudor Vladimirescu era, în secolul al XVIII-lea, un drum de ţară, după o hartă austriacă din 1790-1791, apoi ,,Drumul Râmnicu-Vâlcea - malul Oltului - Goranu” pe la 1873, ,,Bulevardul Râmnicului” la 1876 şi ,,Bulevardul Tudor Vladimirescu” din 1879.