Treceți la conținutul principal

Bătrâni din Horez, Vâlcea (1928)

Întemeierea Mănăstirii Hurezi

        Fragment din cartea Hîrtii din arhiva Mănăstirii Hurezului precum și din a Protopopiei Argeșului, din a boierilor Brîncoveni și altor neamuri: găsite în casele proprietății din Brîncoveni și publicate cu o introducere, note și indice ce prezintă o încântătoare descriere a întemeierii Mănăstirii Hurezi (textul este redat integral pentru farmecul limbii de la începutul de secol XIX - cartea este tipărită în 1907).  


       Mănăstirea Hurezului dezvoltarea și viată ei

       Întemeierea mănăstirii

În marginea codrilor Vâlcii, într'o minunată vale, împodobită cu toate podoabele firii, se întemeiase încă din vechi timpuri un sat care purta, ca și râul ce curge prin el, numele pasării al cărei bocet se aude noaptea din adâncul acelor păduri străvechi: Huhurezi, prin prescurtare, Hurezîi sau Urezîi 1).

Din sus de sat, într'o poiană dintre copacii bătrâni, era și un schit, al cărui ctitor a rămas necunoscut, pe când meșterii plătiți de un Domn atât durat în vecinătatea lui o ctitorie nouă, cu care nici într'un chip nu s'ar putea asemăna cea Acel Domn ziditor de biserici nimenea altul n'a purtat așa de mult grija lăcașurilor de închinare creștinească -- era, încă de pe vremea când se afla numai în rândurile boierilor, și stăpânul satului și moșiei Hurezului Constantin Brîncoveanu, cel mai mare domn de, pământ din toată țara, cumpărase Hurezi de la Stana, văduva lui Dima, căpetenia breslei blănarilor său Chiurcibaşa, și de la fiul lor Mateiu, care stătea în satul oltenesc Drăgoieşti; familia avea stăpânire aici încă de pe la 1660-70, de supt Voda Radu Leon.




Ajungând urmaș al unchiului său Șerban Cantacuzino în Scaunul Domniei. muntene, Brîncoveanul nu uită, în milele pe care le împărțea, și acest schit al Sfântului loan Botezătorul, unde se avea ca egumen un om evlavios, cinstit și de ispravă, urmaș, al vechilor ctitori, Ioan : printr’o carte domnească din 10 Mart 1689 el ierta de dijmărit acest „sfânt și dumniziescu schit ce să chiamă Hurezii, otu sudu Vâlcea.... fiindu ...săracu și la multă lipsă, fără nici o hrană, de nici o parte" 1, iar, peste câteva luni, la 23 Iunie el îi dădea un privilegiu de sare din Ocnele gospod (Mari) 2).




Dar Brîncoveanu hrănia un gând mare cu privire la această strălucită singurătate de munte a Hurezului: aici voia să-și facă mănăstirea lui de bogat, priceput la frumusețe clădirilor, de mândru și pompos Domn de tară, care avea dorința de a întemeia o dinastie, cu cei patru voinici feciori cari-i crescuseră. Deci, îndată ce trecură cele d'intăi griji cu Ţurcii cari trebuiau câștigații pentru a-l întări, pe dînsul, Domnul ales de boierime, cu cari voiau să-și așeze cvartirul fără cheltuiala în bielșugul șesului dunărean, cu boieri ca Bălăceanu, ginerele lui Șerban-Vodă, cari căutau să-i iea locul, în numele intereselor creștinești, Constantin-Vodă cel nou  trimise peste Olt pe vărul său primar Pîrvu, fiul lui Drăghici Cantacuzino, pentru ca, alăturea și în înțelegere cu Ioan egumenul, care, vreun școlar al vestitului Mitropolit Antim, altul decât bătrânul de la schit să se apuce de lucrul mănăstirii ce trebuia să se iea la întrecere cu vechea zidire argeșeană a bătrânului Voevod Neagoe.


Încă de la 1690, el începuseră lucrul, care merse fără întrerupere, dar fără grabă, întrebuințând meșteri buni, ale căror nume păstrat Istratie lemnarul, Vucaşin Caragea pietrarul, Manea vătaful de zidari și materiale alese, de o trăinicie deosebită. Se ridică astfel din temelie, pe un loc din jos de schitul altor vremuri, o mare zidire în chip de cruce, cu două rânduri de firide, cu fereștile încadrate în sculpturi, cu discuri săpate asemenea cu cele de la Argeș, cu ușa si două frumoase turnuri sprintene; de jur împrejurul ei, se întrupau ziduri de locuință, bogate în stâlpi măiestru lucrați, în pridvoare de priveală și odihnă, în scări meșteșugit desfășurate.

1)  Huhurezi." se zice intr'un act domnesc pe la 1486; Arch. Stat., Hurez, I, 1. Traducere.

2)   Acest volum, p. 328. Actul de vînzare (29 Decembre 7193 1684) in Arch. Stat., Hurezi, l, 13.

 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mutarea Casei Memoriale Anton Pann (1982)

MUTAREA CASEI MEMORIALE ANTON PANN (1982)         În luna noiembrie a anului 1982, inginerul Eugeniu Iordăchescu salvează casa (propusă pentru demolare și apoi refacerea ei ,,cărămidă cu cărămidă la loc”) printr-o operațiune de translare (la rugămintea scriitorului Dinu Săraru). Utilizând șine de cale ferată, trolii electrice și un sistem de ridicare a întregii construcții, inginerul Iordăchescu coordonează mutarea casei pe o distanță de circa 37 m. Casa „a parcurs” drumul în pantă de 4 grade în 5 ore și 40 minute cu o viteză de 6,8 m/h (în timpul translării directorul Muzeului Județean Vâlcea a stat în interiorul casei). Operațiunea a fost chiar transmisă în direct de Televiziunea Națională. Translarea a fost o reușită, astfel că azi ne bucurăm de acest muzeu memorial într-o casă tradițională de secol al XVIII-lea.   Pentru mai multe amănunte citiți Istoria Casei Memoriale „Anton Pann”  , de Prof. dr.  Florin Epure, Curierul de Râmnic , 12 august 2013. (apăsați link-ul) 

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Bătrâni din Horez, Vâlcea (1928)

       În imagine sunt doi bătrâni într-o zi de târg. Bărbatul, care se sprijină în toiag, este îmbrăcat cu ițari de dimie și cămașă lungă până la genuchi peste care poartă vestă groasă din postav. Este încălțat cu opinci și pe cap, poartă peste plete, pălărie. Femeia este îmbrăcată în port specific zonei cu cămașă cu poale bogat decorată la fel ca și catrințele, cu ilic brodat cu fir metalic. Pe cap are "testemel cu bibiluri" - colțișori croșetați sau realizați din mărgele de sticlă colorată. Este încălțată cu pantofi de piele cu baretă. Foto Nicolae Ionescu Sursa Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"