Treceți la conținutul principal

Bătrâni din Horez, Vâlcea (1928)

Aventura europeană a echipei Chimia Rm. Vâlcea

 

Căștigătoarea Cupei României 1973

În 1973, Cupa României se încheia cu o câștigătoare surpriză: Chimia Râmnicu Vâlcea, echipă aflată pe atunci în a doua divizie. Vâlcenii trecuseră în finală cu 3-0, după rejucare, de Constructorul Galați, formație din al treilea eșalon. După succesul nescontat, Chimia, în a cărei conducere se afla „eternul” Dumitru Dragomir, a jucat în Cupa Cupelor în toamna lui 1973. Vâlcenii i-au întâlnit pe nord-irlandezii de la Glentoran.

Prima manșă, jucată pe Municipalul din Vâlcea, în fața a cinci mii de spectatori, s-a încheiat la egalitate, 2-2. Românii au condus de două ori, prin reușitele lui Gheorghe Gojgaru, dar nord-irlandezii au revenit de fiecare dată.

Miercuri 19 septembrie 1973, Rm. Vâlcea.

Chimia Rm Vâlcea – Glentoran Belfast (Irlanda de Nord) 2-2 (2-1)

Chimia – Stana – Cinca, Boriz, Pintilie, Lepadatu – Haidu, Donose, Ionescu – Sutru, Gojgaru, Iordache (min 80 Orovitz).

Glentoran Belfast – Paterson – Hill, Gorman (min. 46 Wallsh), Stewart, Mc Creary, Hall, Anderson, Feeny.

Au marcat: Gojgaru (min. 9, 28), Mc Creary (min. 27), Samison (min.73).

A arbitrat o brigada cipriota  ce l-a avut la centru pe Costakis Xanthoulis.



Programul de meci de la Belfast

În retur, pe 3 octombrie 1973, Glentoran s-a impus clar, cu 2-0, calificându-se mai departe pentru prima oară în istoria clubului. Britanicii aveau chiar să mai treacă un tur, după ce i-au scos pe norvegienii de la Brann Bergen, și să fie eliminați în sferturile de finală de Borussia Monchengladbach. De remarcat,  la Chimia a intrat după pauză și Ion Crăciunescu, cunoscutul arbitru vâlcean.

Miercuri 3 octombrie 1973, Belfast

Glentoran: Paterson - McIlwaine,  McCullough, McCreery, Gorman, Anderson, Weatherup, Stewart, Jamison, Dougan, Feeney   (46' Craig).

Manager: George Eastham

Chimia : Stana – Borz 46', Lăpădatu, Ciobanu, Șutru,  Ionescu   46', Gojgaru, Donose, Cincă, Iordache, Haidu.

Schimbări:  Constantin Pintilie, Ion Crăciunescu

Manager: Dumitru Anescu

Cât despre trupa vâlceană, aceasta va promova în acel an în Divizia A, unde va juca, în total, zece sezoane, până în 1987. Imediat după Revoluție, Chimia Râmnicu Vâlcea a coborât în eșaloanele inferioare, iar în 2004 s-a desființat, din cauza lipsei banilor.

Stadionul din Zăvoi în 1973




Comentarii

  1. Che bella storia, ma la conoscevo già. Sono il genero di Ciobanu. Scusate se non mi esprimo in Romeno. Un saluto a tutti

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Mutarea Casei Memoriale Anton Pann (1982)

MUTAREA CASEI MEMORIALE ANTON PANN (1982)         În luna noiembrie a anului 1982, inginerul Eugeniu Iordăchescu salvează casa (propusă pentru demolare și apoi refacerea ei ,,cărămidă cu cărămidă la loc”) printr-o operațiune de translare (la rugămintea scriitorului Dinu Săraru). Utilizând șine de cale ferată, trolii electrice și un sistem de ridicare a întregii construcții, inginerul Iordăchescu coordonează mutarea casei pe o distanță de circa 37 m. Casa „a parcurs” drumul în pantă de 4 grade în 5 ore și 40 minute cu o viteză de 6,8 m/h (în timpul translării directorul Muzeului Județean Vâlcea a stat în interiorul casei). Operațiunea a fost chiar transmisă în direct de Televiziunea Națională. Translarea a fost o reușită, astfel că azi ne bucurăm de acest muzeu memorial într-o casă tradițională de secol al XVIII-lea.   Pentru mai multe amănunte citiți Istoria Casei Memoriale „Anton Pann”  , de Prof. dr.  Florin Epure, Curierul de Râmnic , 12 august 2013. (apăsați link-ul) 

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Bătrâni din Horez, Vâlcea (1928)

       În imagine sunt doi bătrâni într-o zi de târg. Bărbatul, care se sprijină în toiag, este îmbrăcat cu ițari de dimie și cămașă lungă până la genuchi peste care poartă vestă groasă din postav. Este încălțat cu opinci și pe cap, poartă peste plete, pălărie. Femeia este îmbrăcată în port specific zonei cu cămașă cu poale bogat decorată la fel ca și catrințele, cu ilic brodat cu fir metalic. Pe cap are "testemel cu bibiluri" - colțișori croșetați sau realizați din mărgele de sticlă colorată. Este încălțată cu pantofi de piele cu baretă. Foto Nicolae Ionescu Sursa Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"