Treceți la conținutul principal

Femei din Zătreni, la moara de la Olteț

Tribunalul - Monument istoric al orașului Râmnicu Vâlcea

 

Râmnicu Vâlcea 1918

Imagini de-a lungul vremii ale unui monument de arhitectură, un simbol al orașului, care a fost pe rând - Tribunal (1898-1900) - Palatul de Justiţie - Casă de Cultură (Bibliotecă)- Casa Armatei

Râmnicu Vâlcea 1957

 Palatul de Justiţie s-a construit de judeţ şi s-a inaugurat la 1 septembrie 1900. În acest edificiu, şi-a desfăşurat activitatea tribunalul până în anul 1955, când imobilul a primit alte destinaţii, în local funcţionând Casa de Cultură Rm. Vâlcea şi Biblioteca Judeţeană. Prin Decizia 121 din 23 februarie 1980, se transmite localul Casei de Cultură şi Bibliotecii Judeţene Râmnicu-Vâlcea, precum şi  terenul aferent, în administrarea directă a Ministerului Apărării Naţionale, aici desfăşurându-şi activitatea Casa Armatei.

 Prin Sentinţa civilă din 26 martie 1997, s-a dispus evacuarea Garnizoanei Vâlcea din imobil, dată de la care clădirea a revenit în proprietatea Ministerului Justiţiei.

Râmnicu Vâlcea 1960


Construcţia a fost edificată între anii 1898-1900, pe terenul proprietatea judeţului, aşa cum rezultă din „Situaţia Judeţului Vâlcea” din anul 1898, prezentată de prefectul Al. Crăsnaru, în faţa Consiliului  General, în care apare următoarea informaţie: „Casele cu săliştea lor numite Munteanu. Pe această sălişte este a se construi Palatul Justiţiei, în care scop judeţul a cumpărat şi săliştea vecină a decedatului Băbeanu”. Anterior, potrivit informaţiei din dosarul nr. 128/1879 din arhiva Prefecturii Judeţului Vâlcea, fuseseră cumpărate de către judeţ casele domnului Petre Munteanu, de la doamna Masinca Munteanu , la 17 iulie 1879, cu suma de 25.000 de lei.

Râmnicu Vâlcea 1970

 Lucrările de construcţie au început la data de 27 februarie 1898, dirigintele lucrărilor fiind inginerul-şef Panait, iar antreprenor de lucrări Ioniţă Năstăsescu.

 La data de 15 martie 1900, aceste lucrări au fost încheiate, iar pe 1 septembrie 1900, ora 10,00, a avut loc festivitatea de inaugurare a Palatului Justiţiei, în faţa oficialităţilor locale.

Râmnicu Vâlcea 1974


Râmnicu Vâlcea 1990



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Mănăstirea Cozia - scurt istoric

  Mănăstirea Cozia -  pictură  Amedeo Preziosi La începutul secolului al XVIII-lea, în epoca brâncovenească, mânăstirea a trecut printr-o serie de transformări care i-au schimbat întrucâtva înfățișarea. În această perioadă s-a construit pridvorul bisericii, s-a refăcut pictura, a fost refăcută latura de nord a incintei interioare, construindu-se pe această parte cuhnia sau bucătăria brâncovenească și foișorul de nord, s-a restaurat cișmeaua de sub foișor (fântâna lui Neagoe Basarab) și au fost reconstruite casele egumenești (foișorul și încăperile boltite care adăpostesc actuala stăreție) de pe latura de sud a incintei interioare. Mănăstirea Cozia - fotograf Carol Pop de Szathmari 1869 În 1717, imediat după ocuparea Olteniei de austrieci, aceștia au demarat lucrări de fortificare a Mânăstirii Cozia. Austriecii au construit două redute, în colțurile de sud și nord ale incintei exterioare și două ziduri masive, unul la nord, de-a lungul râpei, și altul la circa 50 de metr...

Cum arăta Bulevardul Tudor Vladimirescu în 1938

  Colorizare FOST 2019 Poza originală      Bulevardul Tudor Vladimirescu era, în secolul al XVIII-lea, un drum de ţară, după o hartă austriacă din 1790-1791, apoi ,,Drumul Râmnicu-Vâlcea - malul Oltului - Goranu” pe la 1873, ,,Bulevardul Râmnicului” la 1876 şi ,,Bulevardul Tudor Vladimirescu” din 1879.