Treceți la conținutul principal

Femei din Zătreni, la moara de la Olteț

Obiceiuri si tradiții de Paște în județul Vâlcea de acum un secol

 


 Obiceiuri si tradiții de Paște în Vâlcea de acum un secol

în Vâlcea Adevărata zi în care se roşesc ouâle, este Vinerea cea Mare, care se mai numeşte şi Vinerea cea seacă. Însâ în Vinerea ouălor nu se roşesc ouăle cele ce se destină a fi împărţite în ziua de Paşti, de sufletul răposaţilor. Aceste ouă se roșesc în Sâmbăta Paştelor, şi sunt încondeiate totdeauna de persoane curate (Teodor Bălăşel, Şez., XVII, 20).

Oul rosu cu care te-ai impãrtãsit in ziua de Pasti, îl pãstrezi peste an, si dacã in cursul anului se va sparge si va face viermi, e semn ca vei fi cu noroc. Dacã, din contra, se pãstreazã bine, e semn cã vei fi sec de noroc (Bãlãsel, Sez., XVII, 22).



Cei bãtrâni, cu deosebire mamele care au copii morti, sau fãrã de lumânare, nu pot lua nimic in gurã înainte de a împãrti de safletele rãposatilor ouã rosii cu lumânãri, care au fost aprinse in momental când s'a încunjurat biserica cu Domnul Hristos (Epitaful). Cu aceastã ocazie de obiceiu se impart ouã rosii pe care e desemnatã «poteca rãtãcitã», cãci aceastã «potecã rãtãcitã» este simbolul drumului celui rãtãcit, pe care orbecã, pe ceea lume, toti cei ce mor fãrã lumânare, ori fãrã lumina botezului (Bãlãsel, Sez., XVII, 21).

In ziua de Pasti e bine sã dai pe o apã curgãtoare gãoci de ouã rosii, cãci aceste gãoci vor merge pe ape pânã vor da in «apele Sâmbetei», si de aci apoi vor trece in apele cele de sub pãmânt, unde sunt înfipte furcile pãmântului. Iuda roade mereu la aceste furci, cu gând ca sã scufunde pãmântul, dar când vede venind pe «apele Sâmbetei» gãoci de ouã rosii, îsi aduce aminte cã a sosit Pastele crestinilor si i se taie curajul, stã din lucru si furcile in clipã cresc la loc. De asemenea cei ce mor nebotezati, fãrã lumânare si neispoveduiti si neimpãrtãsiti, au mare usurare când vãd gãoci de ouã rosii venind pe «apa Sâmbetei » (Bãlãsel, Sez., XVII, 21).



In cele trei zile ale Pastelui trebue sã ai, la toatã masa, ouã rosii (Bãlãsel, Sez., XVII, 22).

In Lunea Pastilor, prietenii si rudele se viziteazã acasã unii pe altii, dându-si unii altora ouã rosii. Asa, copiii se duc pe la pãrintii lor, finii pe la nasii lor, ducându-si unii altora basmale cu ouã rosii. Apoi se adunã cu totii la horã si aci pun mese, ciocnind ouã rosii si petrecând unii cu altii pânã seara (Bãlãsel, Sez., XVII, 22).

  Lunea Pastelor e o adevãratã sãrbãtoare a ouãlor rosii. Fiecare crestin duce la bisericã câte o basma de ouã rosii frumos încondeiate, pe care le pune pe masã in bisericã. Dupã sãvârsirea sfintei leturghii, preotul le blagosloveste si apoi, fiecare luându-si legãtura sa cu ouãle, ies afarã înaintea bisericii - preot si popor. Aici fiecare crestin merge si dã lui mos-popa câteva, zicându-i «Hristos a înviat». Preotul, primind ouãle, rãspunde «Adevãrat a înviat». In alte localitãti apoi se întinde o masã mare si frumoasã, care se încarcã cu tot felul de bucate, între care si oua rosii, se pun cu totii la masã si ospãteazã pe iarbã verde, înaintea bisericii, dupã ce mai intai preotul a cantat frumoasele psalmodii ale Invierii (Balasel, Sez. XVII, 229).


 

Fragmente din "Ouãle de Pasti", Studiu de Folklor de Arthur Gorovei, Ed. Acad. Române, 1937

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Mănăstirea Cozia - scurt istoric

  Mănăstirea Cozia -  pictură  Amedeo Preziosi La începutul secolului al XVIII-lea, în epoca brâncovenească, mânăstirea a trecut printr-o serie de transformări care i-au schimbat întrucâtva înfățișarea. În această perioadă s-a construit pridvorul bisericii, s-a refăcut pictura, a fost refăcută latura de nord a incintei interioare, construindu-se pe această parte cuhnia sau bucătăria brâncovenească și foișorul de nord, s-a restaurat cișmeaua de sub foișor (fântâna lui Neagoe Basarab) și au fost reconstruite casele egumenești (foișorul și încăperile boltite care adăpostesc actuala stăreție) de pe latura de sud a incintei interioare. Mănăstirea Cozia - fotograf Carol Pop de Szathmari 1869 În 1717, imediat după ocuparea Olteniei de austrieci, aceștia au demarat lucrări de fortificare a Mânăstirii Cozia. Austriecii au construit două redute, în colțurile de sud și nord ale incintei exterioare și două ziduri masive, unul la nord, de-a lungul râpei, și altul la circa 50 de metr...

Cum arăta Bulevardul Tudor Vladimirescu în 1938

  Colorizare FOST 2019 Poza originală      Bulevardul Tudor Vladimirescu era, în secolul al XVIII-lea, un drum de ţară, după o hartă austriacă din 1790-1791, apoi ,,Drumul Râmnicu-Vâlcea - malul Oltului - Goranu” pe la 1873, ,,Bulevardul Râmnicului” la 1876 şi ,,Bulevardul Tudor Vladimirescu” din 1879.