Treceți la conținutul principal

Femei din Zătreni, la moara de la Olteț

Râmnicu Vâlcea ,,Sărbătoarea primăverii” 26 mai 1968 (VIDEO)

 

Imagini din orașul Râmnicu Vâlcea.  ,,Sărbătoarea primăverii”  26 mai 1968

,,Sărbătoarea primăverii” s-a desfășurat în perioada martie-mai și s-a încheiat la Râmnicu Vâlcea (26 mai 1968), printr-un festival al cântecului, dansului și portului popular, cuprinzând: parada portului popular pe traseul Palatul Culturii – Parcul Zăvoi.


        Pe scena din Zăvoi, în festivalul propriu-zis, au evoluat formațiile selectate în cadrul concursului: coruri (casele de cultură Râmnicu-Vâlcea și Drăgășani, căminele culturale: Băbeni, Bodești-Bărbătești, Ocnele Mari, Păușești-Măglași, Pietrari, Voicești); grupuri vocale (CC Mihăești, Sind. Fabricii “Vâlceana” Râmnicu-Vâlcea, Sind. Sanitar Drăgășani); tarafuri și orchestre de muzică populară (C de C Drăgășani, sindicatele IRTA Râmnicu-Vâlcea, IF Brezoi, IF Jiblea-Călimănești, IRTA Drăgășani, ICSM Govora); formații de instrumente populare (căminele culturale: Băbeni – fluierași, Milcoiu – piculinişti, Roșiile – flautiști, Vaideeni – fluierași); formații de dansuri populare (căminele culturale: Armășești-Cernișoara, Blidari-Golești, Lăpușata, Malaia, Muereasca, Râureni, Runcu, sindicatele: Sanitar Drăgășani, ICSM Govora; echipa de călușari a CC Frâncești); alte genuri: Orchestra de mandoline a Sind. CPL Râmnicu-Vâlcea; solişti vocali şi instrumentişti.

Pe lăngă valoarea artistică, acest scurt video clip este un prilej de a revedea vechiul Râmnic și în special clădirile vechi ale orașului de pe Bulevardul Tudor Vladimirescu și Terasă (din păcate multe din acestea au fost demolate).

Din păcate filmarea nu este are și fondul sonor și nu este de o calitate foarte bună dar sper să vă bucure descoperirea (sau revederea) vechiului Râmnic.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Mănăstirea Cozia - scurt istoric

  Mănăstirea Cozia -  pictură  Amedeo Preziosi La începutul secolului al XVIII-lea, în epoca brâncovenească, mânăstirea a trecut printr-o serie de transformări care i-au schimbat întrucâtva înfățișarea. În această perioadă s-a construit pridvorul bisericii, s-a refăcut pictura, a fost refăcută latura de nord a incintei interioare, construindu-se pe această parte cuhnia sau bucătăria brâncovenească și foișorul de nord, s-a restaurat cișmeaua de sub foișor (fântâna lui Neagoe Basarab) și au fost reconstruite casele egumenești (foișorul și încăperile boltite care adăpostesc actuala stăreție) de pe latura de sud a incintei interioare. Mănăstirea Cozia - fotograf Carol Pop de Szathmari 1869 În 1717, imediat după ocuparea Olteniei de austrieci, aceștia au demarat lucrări de fortificare a Mânăstirii Cozia. Austriecii au construit două redute, în colțurile de sud și nord ale incintei exterioare și două ziduri masive, unul la nord, de-a lungul râpei, și altul la circa 50 de metr...

Cum arăta Bulevardul Tudor Vladimirescu în 1938

  Colorizare FOST 2019 Poza originală      Bulevardul Tudor Vladimirescu era, în secolul al XVIII-lea, un drum de ţară, după o hartă austriacă din 1790-1791, apoi ,,Drumul Râmnicu-Vâlcea - malul Oltului - Goranu” pe la 1873, ,,Bulevardul Râmnicului” la 1876 şi ,,Bulevardul Tudor Vladimirescu” din 1879.