Treceți la conținutul principal

Bătrâni din Horez, Vâlcea (1928)

,,Cercetașii'' din Râmnicu Vâlcea în 1915

 


O echipă a cohortei ,,Constantin Brâncoveanu" a cercetașilor din R.-Vălcea, plecând în excursiune sub conducerea d-lui A. Drummer, farmacist, și a consilierului technic Iorgu Arsene (Promotor al sporturilor de iarnă în Vâlcea - Iorgu Arsene îşi confecționează un bob (''Avalanşa'') şi împreună cu boberul Tiţă Rădulescu au plecat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Chamonix, unde participă la întreceri, cucerind trei cupe).

Cercetașii au pornit cu itinerariul Curtea-de-Argeș, Pitești — Câmpu-Lung — Ploeşti — Sinaia și Toată această distanță va fi străbătută pe jos. Durata excursiunii e de o lună de zile. La plecare li s'a împărțit ciocolată de către d. primar al orașului R.-Vâlcea, și d. Colonel Arghirescu li-a dat lopeți și foi de corturi, pentru odihnă în timpul nopții.

În imagine cercetașii sunt adunați pe Bulevardul Tudor Vladimirescu (în spate se văd Palatul de Justiție, Statuia Independenței și Foișorul de foc).   

Preluare din Gazata Ilustrată (29 august 1915)





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mutarea Casei Memoriale Anton Pann (1982)

MUTAREA CASEI MEMORIALE ANTON PANN (1982)         În luna noiembrie a anului 1982, inginerul Eugeniu Iordăchescu salvează casa (propusă pentru demolare și apoi refacerea ei ,,cărămidă cu cărămidă la loc”) printr-o operațiune de translare (la rugămintea scriitorului Dinu Săraru). Utilizând șine de cale ferată, trolii electrice și un sistem de ridicare a întregii construcții, inginerul Iordăchescu coordonează mutarea casei pe o distanță de circa 37 m. Casa „a parcurs” drumul în pantă de 4 grade în 5 ore și 40 minute cu o viteză de 6,8 m/h (în timpul translării directorul Muzeului Județean Vâlcea a stat în interiorul casei). Operațiunea a fost chiar transmisă în direct de Televiziunea Națională. Translarea a fost o reușită, astfel că azi ne bucurăm de acest muzeu memorial într-o casă tradițională de secol al XVIII-lea.   Pentru mai multe amănunte citiți Istoria Casei Memoriale „Anton Pann”  , de Prof. dr.  Florin Epure, Curierul de Râmnic , 12 august 2013. (apăsați link-ul) 

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Mănăstirea Cozia - scurt istoric

  Mănăstirea Cozia -  pictură  Amedeo Preziosi La începutul secolului al XVIII-lea, în epoca brâncovenească, mânăstirea a trecut printr-o serie de transformări care i-au schimbat întrucâtva înfățișarea. În această perioadă s-a construit pridvorul bisericii, s-a refăcut pictura, a fost refăcută latura de nord a incintei interioare, construindu-se pe această parte cuhnia sau bucătăria brâncovenească și foișorul de nord, s-a restaurat cișmeaua de sub foișor (fântâna lui Neagoe Basarab) și au fost reconstruite casele egumenești (foișorul și încăperile boltite care adăpostesc actuala stăreție) de pe latura de sud a incintei interioare. Mănăstirea Cozia - fotograf Carol Pop de Szathmari 1869 În 1717, imediat după ocuparea Olteniei de austrieci, aceștia au demarat lucrări de fortificare a Mânăstirii Cozia. Austriecii au construit două redute, în colțurile de sud și nord ale incintei exterioare și două ziduri masive, unul la nord, de-a lungul râpei, și altul la circa 50 de metri de aripa sud