Treceți la conținutul principal

Femei din Zătreni, la moara de la Olteț

Formația LOTUS (1963 - 1986 / Rm. Vâlcea )

 

LOTUS (1963 - 1986 / Rm. Vâlcea / beat, hard rock)

 

Origine  Ramnicu Valcea
Gen muzical
Beat, Hard Rock
Ani de activitate
1963 – 1986

 

        Nu este deloc intamplator faptul ca Ramnicu Valcea este unul dintre polii importanti ai rock-ului romanesc, aici luand finita una dintre primele “formatii de chitare electrice” din tara: Lotus. Mai mult decat atat, trupa a rezistat pana in anii ’80, spre deosebire de majoritatea trupelor saizeciste de la noi. Bucurandu-se de un succes remarcabil pe plan local, cu perioade in care a avut un cuvand de spus si la nivel national, trupa a reusit sa se adapteze si astfel sa supravietuiasca cateva decenii in jurul fondatorului si a liderului Nell Ciorascu. De mentionat este prezenta in trupa, in anumite perioade, a marelui chitarist Sorin Tudoran, nume de referinta a rock-ului romanesc. In plus, Lotus are si meritul de a fi un exemplu pentru alte trupe valcene importante, care vor lua fiinta in anii ’70 si ‘80.

 

Membri

 

Fosti membri (selectie)

Solisti vocali:

Paul Balanca

Nell Ciorascu

 

Chitaristi:

Nell Ciorascu

John Feraru

Sorin Tudoran

Marinel Blaj

Eugen Blaj

 

Basisti:

Valentin Lipioaie

Carmil Mitulescu

 

Tobosari:

Sorin Marinescu

Mihai Baican

Troncea

Pianisti/clapari:

Victor Chicu



Formaţia Lotus,  de la stânga - Valentin Lipioaie (bas), Victor Chicu (clape), Nell Ciorăscu (chitară), John Feraru (chitară), Troncea (tobe) din colecţia personală John Feraru.

 

        Una dintre primele formaţii “de chitare electrice” din ţară, înfiinţată încă din anul 1963, de Nell Ciorăscu, fiul unui compozitor de muzică uşoară, Eugen Ciorăscu. Acesta şi-l alătură pe tânărul chitarist Sorin Tudoran, care terminând liceul, îşi continuă studiile muzicale la Cluj Napoca  şi părăseşte, pentru o perioadă de timp trupa. Nell Ciorăscu, împreună cu John Feraru şi Paul Balanca, continuă activitatea trupei, şi au succes, pe plan local, activând în numeroasele localuri (hoteluri - restaurant) deschise pe Valea Oltului.

        După 1974, trupa se întăreşte odată cu revenirea lui Sorin Tudoran (ex. - Chromatic Group, Roşu şi Negru, Mondial), devenit între timp un nume în muzica rock românească, desemnat cel mai bun chitarist (alături de Dan Andrei Aldea), la cel de-al doilea festival Club A, care, absolvind Conservatorul din Cluj Napoca, devine profesor la şcoala de muzică din localitate. Această "achiziţie” de marcă, permite grupului Lotus să devină cunoscut în întreaga ţară, Sorin Tudoran activând în trupă episodic, în limita timpului disponibil, el având, în acea perioadă, şi numeroase experimente solistice.

        Sunt laureaţi la mai multe ediţii ale Festivalului Naţional “Cântarea României”, fac turnee cu "Cenaclul Flacăra", sunt înregistraţi de Radiodifuziunea Română şi efectuează un turneu în Cehoslovacia. După plecarea definitivă din ţară a lui Sorin Tudoran, trupa Lotus, continuă să fie portdrapelul rock-ului vâlcean, deşi în zonă, existau 7 - 8 formaţii de valoare, până la apariţia formaţiilor Paradox şi Mini-Paradox, ultima transformându-se în Antract.

Palmares : Cenaclu Flacăra, Constelaţii Rock '86  - Rm.  Vâlcea (recital)

Turnee  în toată ţara cu Sfinx, Roşu şi Negru, Metropol, Metrock etc.

Sursa text http://romaniarock.ro/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Mănăstirea Cozia - scurt istoric

  Mănăstirea Cozia -  pictură  Amedeo Preziosi La începutul secolului al XVIII-lea, în epoca brâncovenească, mânăstirea a trecut printr-o serie de transformări care i-au schimbat întrucâtva înfățișarea. În această perioadă s-a construit pridvorul bisericii, s-a refăcut pictura, a fost refăcută latura de nord a incintei interioare, construindu-se pe această parte cuhnia sau bucătăria brâncovenească și foișorul de nord, s-a restaurat cișmeaua de sub foișor (fântâna lui Neagoe Basarab) și au fost reconstruite casele egumenești (foișorul și încăperile boltite care adăpostesc actuala stăreție) de pe latura de sud a incintei interioare. Mănăstirea Cozia - fotograf Carol Pop de Szathmari 1869 În 1717, imediat după ocuparea Olteniei de austrieci, aceștia au demarat lucrări de fortificare a Mânăstirii Cozia. Austriecii au construit două redute, în colțurile de sud și nord ale incintei exterioare și două ziduri masive, unul la nord, de-a lungul râpei, și altul la circa 50 de metr...

Cum arăta Bulevardul Tudor Vladimirescu în 1938

  Colorizare FOST 2019 Poza originală      Bulevardul Tudor Vladimirescu era, în secolul al XVIII-lea, un drum de ţară, după o hartă austriacă din 1790-1791, apoi ,,Drumul Râmnicu-Vâlcea - malul Oltului - Goranu” pe la 1873, ,,Bulevardul Râmnicului” la 1876 şi ,,Bulevardul Tudor Vladimirescu” din 1879.