Treceți la conținutul principal

Femei din Zătreni, la moara de la Olteț

Locuință cu foișor, comuna Vlădești, județul Vâlcea, 1960

 


Locuință cu foișor, comuna Vlădești, județul Vâlcea, 1960

        În imagine "casă cu foișor" ridicată pe soclu înalt de piatră, tencuit cu mortar și var. Ea include, la fațadă, scara de acces la nivelul de locuire, realizată din beton cu parapet din scânduri de lemn și pivnița. Aceasta are două portițe făcute din gratii, care aveau rolul de a închide intrarea de la nivelul pământului și este amplasată sub foișorul prevăzut cu acoperiș propriu în trei ape cu învelitoarea din șindrilă și cu balustradă și stâlpi de lemn fără decorații.

        Tehnica de construire a acoperișului casei, în patru ape este următoarea: pe ultima cunună de bârne a pereților casei se așează grinzile tavanului care susțin podina. Peste grinzile tavanului, așezate perpendicular pe axul longitudinal al casei, se pun cele două cosoroabe lungi din fața și din spatele casei.

        Pe acestea se bat cosoroabele scurte laterale. În felul acesta se formează un patrulater superior de grinzi, care este baza pe care se sprijină căprioreala acoperișului. Pe căpriori se bat lănteții, iar pe aceștia șindrila. In imagine se mai poate observa și un gard compus din stâlpi îngropați în pământ cca 50 cm pe care sunt fixate două rânduri de lețuri de care s-au prins, vertical, ulucile fasonate, la partea superioară, în formă de "săgeată".

        La data fotografierii casa avea o vechime de 160 de ani și aparținea lui Tincuța Mihăescu.

Sursa -  Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti"


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Mănăstirea Cozia - scurt istoric

  Mănăstirea Cozia -  pictură  Amedeo Preziosi La începutul secolului al XVIII-lea, în epoca brâncovenească, mânăstirea a trecut printr-o serie de transformări care i-au schimbat întrucâtva înfățișarea. În această perioadă s-a construit pridvorul bisericii, s-a refăcut pictura, a fost refăcută latura de nord a incintei interioare, construindu-se pe această parte cuhnia sau bucătăria brâncovenească și foișorul de nord, s-a restaurat cișmeaua de sub foișor (fântâna lui Neagoe Basarab) și au fost reconstruite casele egumenești (foișorul și încăperile boltite care adăpostesc actuala stăreție) de pe latura de sud a incintei interioare. Mănăstirea Cozia - fotograf Carol Pop de Szathmari 1869 În 1717, imediat după ocuparea Olteniei de austrieci, aceștia au demarat lucrări de fortificare a Mânăstirii Cozia. Austriecii au construit două redute, în colțurile de sud și nord ale incintei exterioare și două ziduri masive, unul la nord, de-a lungul râpei, și altul la circa 50 de metr...

Cum arăta Bulevardul Tudor Vladimirescu în 1938

  Colorizare FOST 2019 Poza originală      Bulevardul Tudor Vladimirescu era, în secolul al XVIII-lea, un drum de ţară, după o hartă austriacă din 1790-1791, apoi ,,Drumul Râmnicu-Vâlcea - malul Oltului - Goranu” pe la 1873, ,,Bulevardul Râmnicului” la 1876 şi ,,Bulevardul Tudor Vladimirescu” din 1879.