Treceți la conținutul principal

Bătrâni din Horez, Vâlcea (1928)

Peisaje vâlcene în fotografiile lui Carol Popp de Szathmári

 

Carol Popp de Szathmári (n. 11 ianuarie 1812, Cluj - d. 3 iulie 1887, București) a fost un pictor și grafician transilvănean, primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român și unul dintre primii zece fotografi din Europa.

În perioada 1860-1870, Carol Popp de Szathmari a publicat un volum cu 100 de fotografii. A fost printre primii 10 fotografi din Europa și a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeii. Prin aceasta, el este recunoscut ca primul foto-jurnalist.




Tot în această perioada a străbătut regiunile românești și a imortalizat, în fotografii pline de farmec peisaje, mânăstiri, oameni în costume populare. O mare parte din acestea s-au păstrat în muzee  și biblioteci iar în prezent ele au fost puse la dispoziția publicului prin digitizarea lor.

Carol Popp de Szathmari a ajuns și pe meleagurile vâlcene și a realizat fotografii document ale mănăstirilor Cozia, Bistrița sau Horezu (acestea au fost publicate într-o postare pe blog-ul https://valceainimagini.blogspot.com/2019/03/imagini-din-valcea-realizate-de-carol.html ).






Există chiar o relatare a trecerii celebrului fotograf și artist prin județul Vâlcea - o oficialitate din Râmnicul Vâlcea telegrafia, pe 20 septembrie 1867, ministrului Dimitrie Brătianu, deținătorul portofoliului Lucrărilor Publice, întrebând dacă este autorizat să-i dea artistului suma de 20 de napoleoni, solicitați de acesta care, evident, se afla în zonă spre   a-și exercita profesiunea (ANIC, Casa Regală, dosar 77/1867 I, f. 97: "D. Satmari'mi cere 20 napoleoni în socotéla Înălţimei Selle; împărtăşiţi-mi să'i dau sau nu?)"

Dacă ar fi să ne întrebăm cum arătau peisajele montane, imaginile pitorești pe care călătorii le puteau vedea acum 150 de ani în județul Vâlcea, fotografiile realizate de Carol Popp de Szathmari ne sunt de un real ajutor.









Carol Popp de Szathmári


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mutarea Casei Memoriale Anton Pann (1982)

MUTAREA CASEI MEMORIALE ANTON PANN (1982)         În luna noiembrie a anului 1982, inginerul Eugeniu Iordăchescu salvează casa (propusă pentru demolare și apoi refacerea ei ,,cărămidă cu cărămidă la loc”) printr-o operațiune de translare (la rugămintea scriitorului Dinu Săraru). Utilizând șine de cale ferată, trolii electrice și un sistem de ridicare a întregii construcții, inginerul Iordăchescu coordonează mutarea casei pe o distanță de circa 37 m. Casa „a parcurs” drumul în pantă de 4 grade în 5 ore și 40 minute cu o viteză de 6,8 m/h (în timpul translării directorul Muzeului Județean Vâlcea a stat în interiorul casei). Operațiunea a fost chiar transmisă în direct de Televiziunea Națională. Translarea a fost o reușită, astfel că azi ne bucurăm de acest muzeu memorial într-o casă tradițională de secol al XVIII-lea.   Pentru mai multe amănunte citiți Istoria Casei Memoriale „Anton Pann”  , de Prof. dr.  Florin Epure, Curierul de Râmnic , 12 august 2013. (apăsați link-ul) 

Centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937

  O fotografie mai puțin cunoscută a renumitului fotograf Emil Fischer ne arată centrul orașului Râmnicu Vâlcea în 1937 (actuala Terasă)     În partea dreaptă a fotografiei se poate observa biserica cu hramul Buna Vestire din localitate.    În partea stângă, la parterul cladirii, este situat „Restaurantul Gambrinus”.    Interesante sunt și indicatoarele care ne indică Ștrandul Zăvoi și Programul Magazinului General Fraţii Arsenie (aflat tot pe Terasă) Foto  Emil Fischer Sursa    Muzeul Național Brukenthal

Bătrâni din Horez, Vâlcea (1928)

       În imagine sunt doi bătrâni într-o zi de târg. Bărbatul, care se sprijină în toiag, este îmbrăcat cu ițari de dimie și cămașă lungă până la genuchi peste care poartă vestă groasă din postav. Este încălțat cu opinci și pe cap, poartă peste plete, pălărie. Femeia este îmbrăcată în port specific zonei cu cămașă cu poale bogat decorată la fel ca și catrințele, cu ilic brodat cu fir metalic. Pe cap are "testemel cu bibiluri" - colțișori croșetați sau realizați din mărgele de sticlă colorată. Este încălțată cu pantofi de piele cu baretă. Foto Nicolae Ionescu Sursa Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"